maanantai 26. maaliskuuta 2012

Amurin työläismuseokortteli esittelee työväen historiaa

Historia ei ole pelkästään suurmiesten ja -naisten historiaa -- nykyään työväen, naisten ja lasten historia on noussut historiantutkimuksessa entistä tärkeämpään osaan. Vähitellen tutkimuksen muutos näkyy myös museoissa, jotka esittelevät näitä perinteisesti vähemmälle huomiolle jääneitä historian näkökulmia.

Yksi näistä museoista on Tampereella sijaitseva Amurin työläismuseokortteli. Amurin museokorttelissa on viisi asuinrakennusta ja neljä piharakennusta, jotka ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan. Museokorttelissa on myös pieniä liikkeitä.

Amurin historia ulottuu aivan kaupunkin alkuvaiheisiin saakka. Kun Tampere perustettiin vuonna 1779, jaettiin kaupungin porvareille maatilkkuja viljelyä varten kaupunkin länsilaidalta.

Kun Tampereen teollistuminen pääsi vauhtiin 1800-luvulla, tulvi kaupunkiin asukkaita maaseudulta. Tulokkaat piti luonnollisesti majoittaa jonnekin, joten porvarit joutuivat luopumaan maatiluksistaan. Siten 1860-luvulla Amurin kaupunginosa rakennettiin Finlaysonin työntekijöiden asuinalueeksi. Samanaikaisesti siirtolaisia matkusti myös kauemas, aina Siperian Amurinmaalle saakka. Ilmeisesti tästä innoituksen saaneena Tamperelaiset nimesivät uudisasutusalueen Amuriksi.

Amur muodostui eheistä puutalokortteleista, jotka rakennettiin muuta kaupunkia pienemmäksi. Kaupunginosan talot olivat vaatimattomia yksikerroksisia yhteiskeittiöasuntoja: 2-4 huoneen asukkaat jakoivat yhteisen keittiön. Yhdessä huoneessa asui aina yksi perhe.

Pienet puurakennukset väistyivät vasta 1970- ja 1980-luvulla kerrostalojen tieltä. Jäljelle jäi yksi museoitu kortteli, eli nykyinen Työläismuseokortteli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti